1. 11. 2015.

MORIS NIKOL - prevodi

Ovaj post sadrži prevedene tematske celina iz Nikolovih „Psiholoških komentara na učenje Gurđijeva i Uspenskoh“, koje su objavljivane na ovom blogu, sada objedinjene u PFD-fajlovima. Svi kasniji prevodi će u konačnoj verziji takođe biti postavljeni u ovom postu, tako da sve bude objedinjeno na jednom mestu - link u stupcu na levoj strani „Dr Moris Nikol – prevodi“ vas vodi dovde.

Nakon kratkog uvoda o Morisu Nikolu u nastavku slede linkovi za download. Prazna mesta će u narednom periodu, nakon provere i lekture, naknadno biti popunjena.

***
Dr Moris Nikol (1884. – 1953.) – „Gentle genie“, kako ga mnogi nazivaju, psihijatar po zanimanju, započeo je svoju lekarsku karijeru kao učenik i saradnik Dr K.G.Junga i bio autor jedne od prvih knjiga o Jungovom tumačenju snova (Dream Psychology, 1917.). Godine 1921. sreće Petra Uspenskog i biva toliko snažno privučen idejama Četvrtog puta, da to u potpunosti menja kurs njegovog života i rada. Napušta lekarsku praksu u Londonu i sledeću godinu provodi sa porodicom u Francuskoj, radeći sa Gurđijevim u njegovom „Institutu za harmonični razvoj čoveka“. Kada je Gurđijev 1922. zatvorio Institut i nastavio svoje podučavanje putujući po Evropi i Americi, Nikol se vraća u grupu Uspenskog, od koga posle godina zajedničkog rada 1931. godine dobija odobrenje da sam podučava. Sa Jungom ostaje dobar prijatelj do kraja života.


(Gurđijev, Madam Uspenski, Katarina i Moris Nikol, za klavirom Aleksandar de Salzman)

Nastavio je samostalni rad sa grupom učenika i snimci ovih predavanja objedinjeni su u njegovom najpoznatijem, monumentalnom delu u V tomova "Psychological Commentaries on the Teachings of Gurdjieff and Ouspensky". (svih pet tomova je dostupno na ovom LINKU u PDF-formatu i kao audio-fajlovi). Naslovi "Mark" i "New Manne spadaju u klasičnu literaturu IV Puta, ali takođe govore o dubokoj psihološkoj transformaciji čoveka.

Dr Moris Nikol je nesumnjivo proživeo ispunjen život, stekao elitno opšte i stručno obrazovanje pre nego što je započeo intenzivniji rad na duhovnim studijama i bio učenik trojice tragalaca, koji se mogu svrstati u najveće duhovne učitelje njegovog vremena. Ipak, ono što osoba zna, znači malo; ono što učini sa tim znanjem, govori sve. A ukoliko znanje govori o ličnoj transformaciji, onda bi unutrašnji rast bića bio njegov najmerodavniji plod.

Nikola opisuju kao izuzetnog poznavaoca ljudske prirode, kao čoveka nadmoćnog intelekta ali istovremeno i velike ljubaznosti i velikodušnosti, naglašene prisutnosti, lakoće i ... skromnosti.

Ta unutrašnja lakoća dala je pečat i praktičnom radu sa učenicima, "uklanjajući svaku vrstu kompulzivnosti iz njegovog podučavanja. Pročišćenje emocionalnog centra je bilo glavno težište Nikolovog pristupa. Često je ilustrovao način, na koji negativne emocije zatvaraju vrata ka višim centrima, koji čuvaju ključ duhovne evolucije." (http://www.gurdjieff.org/hunter1.htm). "Nikol je nasilje posmatrao kao direktnu suprotnost transformaciji. Definisao je svaku vrstu nasilja kao nedostatak poštovanja bilo prema sebi  bilo prema drugom, izazvano ili proisteklo iz „negativnih unutrašnjih stanja“, koja  je posmatrao kao koren svakog kompulzivnog ponašanja" (http://www.hurleydonson.com/nicoll.htm).

TEMATSKE CELINE:






TRANSFORMACIJA - HRANA UTISAKA





6 коментара:

  1. Ćao Jelena,
    da li se ova knjiga može nabaviti u Srbiji?

    Beril Pogson - Praktični Zadaci iz Rada. Bazirano na učenju G. I. Gurđijeva, P. D. Uspenskog i Morisa Nikola

    ОдговориИзбриши
  2. Zdravo! Mnogo hvala za preporuku - nisam ranije čula za tu knjigu. Pronašla sam je u "Solarisovoj" online-knjižari i odmah poručila. Nadam se da je imaju na stanju.
    http://shop.solaris.rs/katalog.php?filter=FilterAutor&filterREC=POGSON%20BERIL

    Da li je možda imaš u PDF-u u originalu?

    ОдговориИзбриши
  3. Nemam,
    I ja sam samo slučajno vidio tu stranicu Solarisa. A sve ostale 4P knjige su dostopni kao PDF na raznim Internet stranicama.

    Evo nekih novijih uploada:
    http://de.scribd.com/doc/285979176/Maurice-Nicoll-A-Portrait-Beryl-Pogson
    http://de.scribd.com/doc/271305828/C-S-Nott-Putovanje-kroz-ovaj-svet-Drugi-dnevnik-u%C4%8Denika
    http://de.scribd.com/doc/269058263/C-S-Nott-U%C4%8Denje-Gur%C4%91ijeva-Dnevnik-jednog-u%C4%8Denika
    Maurice Nicoll Vol.6 Index: http://en.booksee.org/book/1271626

    Slobodno javi, ako ti treba nešto od engleske ili njemačke literature 4Puta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! Knjiga sa praktiönim zadacima je upravo stigla - veoma sam zadovoljna.
      88 strana, Tiraž: 200 primeraka, prevodilac i izdavač: Rade Stefanović,

      Избриши
  4. Jelena, iskreno ti hvala na trudu koji ulažeš kod prevoda Nikolove knjige.
    Ja imam Nikolovu knjigu "Novi čovek" u kojoj se bavi biblijskim simbolima i njihovim značenjima kroz prizmu 4. puta.

    Evo link za knjigu: http://www.4shared.com/office/S0Pqu3hDba/Novi_Covek_-_Nicoll.html

    Uzgred, potkrala ti se greška kod linkova jer link na Rad Centara vodi na pdf o Eneagramu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zorane, hvala mnogo na obaveštenju! Ispraviću link čim stignem kući. Verujem da će i "Suprotnosti" biti gotove danas, a ostale tematske celine uskoro.
      Hvala i za stalnu podršku!

      Knjigu "Novi čovek" imam u prevodu, međutim, jedna draga prijateljska duša je bila uključena u njeno izdavanje i ne bih baš da lično učestvujem u distribuciji linak za besplatan download ...

      Избриши